Incontinentie betekenis: wat houdt dit nou eigenlijk in?

We horen het eigenlijk allemaal wel om ons heen, “incontinentie”. De een weet er meer van af dan de ander, omdat de een er misschien zelf last van heeft en de ander niet. Het betreft een probleem dat door veel Nederlanders ervaren wordt, maar toch is niet iedereen op de hoogte van de incontinentie betekenis. Omdat het probleem dus door velen ervaren wordt, is het urgent dat we een verandering brengen in deze weinige hoeveelheid mensen die wél af weet van de incontinentie betekenis. Wanneer we meer bewustzijn creëren, kunnen we namelijk veel beter inspelen op mensen die hier last van hebben. Dat de lasten van het probleem groot zijn, dat is wel algemeen bekend. Laten we er dan voor zorgen dat deze lasten ook wat draagbaarder worden gemaakt.

Incontinentie betekenis: letterlijk

Als je de sluitspieren van je blaas en darmen niet goed kan beheersen of controleren, kan het voorkomen dat je tegen je wil in urine en ontlasting loslaat. Je hebt hier dus helemaal geen vrije wil in en dat vormt voor mensen een groot probleem, omdat mensen zich gegeneerd voelen op het moment dat zij het verlies van poep of plas niet hebben kunnen beheersen. Dit terwijl deze mensen hier absoluut niets aan kunnen doen. Incontinentie betekenis houdt letterlijk een fysiek probleem in die verschillende oorzaken kan hebben die persoonlijk zijn. Hoe we de lasten die een persoon met incontinentie draagt, minder kunnen maken, zullen we later graag behandelen.

Incontinentie betekenis: hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?

Veel vrouwen die ooit een kindje hebben gekregen, kunnen meepraten over incontinentie. Dit is ook erg logisch, omdat een bevalling erg veel te maken heeft met de bekken van een vrouw. Vooral vlak na een bevalling, wanneer de bekken nog niet volledig getraind zijn, zal een vrouw eerder last ervaren van urineverlies. Echter, de oorzaak van incontinentie kan ook te wijten zijn aan andere oorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hersenaandoeningen: het aansturen van de sluitspier gebeurt namelijk in de hersenen. Denk maar aan baby’s die nog niet zindelijk zijn bijvoorbeeld: die hebben natuurlijk gewoon een luiertje om. Wanneer de connectie tussen de sluitspier en de hersenen wordt beschadigd, wordt ook het effect hiervan bepaald en zullen deze personen niet goed meer kunnen controleren wanneer en waar ze moeten poepen of plassen.

Incontinentie betekenis: elkaar helpen

De uiteindelijke incontinentie betekenis: het leven met incontinentie is al zwaar genoeg voor iemand. De gêne die over iemand heen komt wanneer diegene op een ongemakkelijke manier zijn/haar behoefte moet doen, valt met geen pen te beschrijven. Dit is ook exact de reden waarom we graag meer bewustzijn willen creëren over dit verschijnsel. Omdat het verlies van urine en/of poep gebeurt in het openbaar, is het ook belangrijk om op diegene af te stappen als dit lukt. In veel gevallen is het niet gebruikelijk om diegene te helpen met bijvoorbeeld verschonen, omdat de persoon met incontinentie dit ook helemaal niet fijn vindt. Door alleen al even te fluisteren dat schaamte helemaal niet nodig is, maak je echt al ontzettend veel goed.

Vertrouw bij urineverlies op Depend!