BMW chiptuning voor meer rijplezier

BMW chiptuning is net als chiptuning voor ieder merk erg interessant omdat je het vermogen van je motor kunt opkrikken. Niet alleen geeft het een adrenalinekick als je sneller kunt rijden, maar je kunt je auto ook zuiniger laten rijden. BMW chiptuning is in Nederland legaal zolang je aan de regels blijft voldoen. Wanneer het vermogen van je auto meer dan twintig procent wordt, is het belangrijk dat je je auto weer opnieuw laat keuren om te controleren of deze nog steeds veilig is om te mogen besturen. Ook als je auto meer geluid maakt of twintig procent zwaarder wordt is een herkeuring verplicht. BMW chiptuning kan gedaan worden in verschillende stages. 

De verschillende stages in BMW chiptuning

Wanneer je BMW chiptuning gaat toepassen in stage één, moet je voornamelijk denken aan het optimaliseren en herschrijven van het computerprogramma in het motormanagement systeem. Er zijn dan geen aanpassingen of vervangingen gedaan aan mechanische onderdelen. De luchthoeveelheid, ontstekingstijdstip, turbodruk en inspuitmoment worden wel aangepast en worden door de computer bestuurd. Dit maakt het dus makkelijk om aan te passen met bijpassende software als je gaat kijken naar BMW chiptuning. De meeste dealers die gespecialiseerd zijn in tunen schrijven ook hun eigen software. Zeker als het gaat om bepaalde automerken zoals BMW. Bij stage twee worden er dus ook mechanische aanpassingen gedaan voor de optimalisatie van je voertuig. Er wordt met software bepaalde elementen aangepast wanneer er nieuwe onderdelen zijn geplaatst. Onderdelen zoals de luchtfilter en het uitlaatsysteem kunnen worden vervangen.

De overige twee stages

Er is dan nog een stage drie, hierbij worden er meer intensieve aanpassingen gedaan om het meeste uit de motor en andere onderdelen te halen. Waar je dan voornamelijk aan moet denken zijn grotere turbo’s of een bewerking aan de cilinderkoppen. Wanneer dit soort aanpassingen worden uitgevoerd, betekent dit ook dat er software moet worden gebruikt om alles compleet te maken. Deze stage zorgt voor een enorme upgrade van het vermogen van de auto. Daarnaast is er een afstelling van de bank vereist om deze tuning mogelijk te maken. Verder zijn er nog allerlei uiterlijke veranderingen mogelijk om de auto er persoonlijker of interessanter uit te laten zien. Dit soort veranderingen zorgen ervoor dat de auto unieker wordt, maar ook meer waard wordt. Verzekeringstechnisch is het belangrijk om alles door te geven wanneer de auto meer geld waard wordt.

Hoe zit het met de verzekering?

Wanneer je BMW chiptuning hebt laten uitvoeren, is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan de verzekering. Soms is dit niet nodig omdat je geen hele intensieve aanpassingen hebt gedaan. Maar als er veel is veranderd waardoor de waarde van de auto meer is gestegen, is het aan te raden dat je dit doorgeeft. Je auto wordt een groter doelwit, wat betekent dat er meer kans is dat deze gestolen kan worden. Wanneer je chiptuning niet doorgeeft aan de verzekering kun je dus geld mislopen omdat je misschien veel geld hebt uitgegeven aan software en onderdelen. Daarnaast kan het ook zijn dat je maandelijkse premie omhoog schiet. Daarnaast is het laten keuren van je auto ook essentieel, zodat je dit kunt doorgeven aan de verzekering.