De BPM berekenen, dit is wat je erover moet weten

De BPM berekenen

Er zijn hier in Nederland heel wat verschillende belastingen om rekening mee te moeten houden. Eén van deze belastingen is de zogenaamde BPM welke specifiek in het leven werd geroepen voor mensen die overgaan tot het kopen van een gemotoriseerd voertuig en deze hier in Nederland willen inschrijven. De BPM berekenen is vereist om een glashelder beeld te kunnen krijgen van alle kosten die gepaard gaan met de aankoop evenals met het inschrijven van een auto hier in Nederland. Wil jij hier graag ook alles over te weten komen? Dan is het zonder meer interessant om nog even de overige informatie die je aantreft hieronder uitgebreid door te nemen. 

Hoe belangrijk is de BPM berekenen? 

De BPM berekenen van de auto die je in het Nederlandse verkeer gaat brengen is ontzettend belangrijk. Voor elk nieuw gemotoriseerd voertuig dat in Nederland wordt ingeschreven dient altijd een bepaalde hoeveelheid aan BPM of belasting te worden betaald. Zoveel spreekt voor zich. Het gaat hierbij om een bedrag dat je moet betalen voordat het voertuig op kenteken zal worden geplaatst. Dit betekent meteen ook dat het hierbij gaat om een kost die vrij snel na het betalen van de aankoopprijs van het voertuig moet worden betaald. Het is dan ook omwille van deze reden dat veel mensen bij het afsluiten van een financiering trachten om ook de verzekeringspremie voor het eerste jaar evenals de BPM mee te financieren. Dit wordt niet zelden mogelijk gemaakt. 

De BPM berekenen ook van toepassing bij een auto importeren?

Moet je ook de BPM berekenen bij het importeren van een auto uit het buitenland? Absoluut! We kunnen tegenwoordig vaststellen dat er lang niet altijd meer voor wordt gekozen om een auto aan te schaffen die op de Nederlandse markt wordt aangeboden. In plaats daarvan kan er worden geconcludeerd dat geweldig veel mensen de voorkeur geven aan het kopen van een bepaalde auto uit het buitenland. Kies je voor deze laatste mogelijkheid? Hou er dan rekening mee dat er ook in die situatie een bepaalde hoeveelheid aan BPM zal verschuldigd zijn. Bovendien is het zo dat je mogelijks ook nog eens een bepaalde hoeveelheid aan transportkosten zal moeten betalen. Dit tenzij je uiteraard het voertuig zelf in het buitenland gaat ophalen. 

Wordt de berekening altijd op dezelfde manier uitgevoerd?

De BPM berekenen gebeurt in de praktijk in tegenstelling tot wat je wellicht zou vermoeden niet altijd op dezelfde manier. We maken hierbij een onderscheid tussen twee verschillende manieren:

  1. De berekening kan gebeuren op basis van de CO2-waarde;
  2. De berekening kan gebeuren op basis van de netto-cataloguswaarde;

Wanneer je hebt gekozen voor het aanschaffen van een personenauto zal je tot de vaststelling komen dat de berekening van de BPM steevast zal gebeuren aan de hand van de CO2-waarde waar het voertuig in kwestie over beschikt. Is er sprake van een ander voertuig zoals bijvoorbeeld een camper? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de berekening kan gebeuren op basis van de netto-cataloguswaarde van het voertuig. Ondanks het feit dat de BPM berekening dus niet altijd op precies dezelfde manier zal worden uitgevoerd is het wel zeker zo dat er altijd BPM is verschuldigd.