Zwarte deurklinken kopen – als statement op elke deur

Waarom zou je zwarte deurklinken aanschaffen? Misschien omdat je je woonstijl industrieel hebt gemaakt en zwart daar leuk bij staat? Of omdat zwart als detaillering goed kan werken? Eigenlijk kloppen beide suggesties wel. Bedenk daarbij dat de scharnieren van een deur bijkans afwezig lijken maar dat de deurklink pontificaal in de deur zit. Vol in het zicht. Wie denkt dat de detaillering van donkere klinken niet veel doet, zou eens een zwarte klink in zijn deur moeten monteren. Pas dan merk je dat de accent waarde van zoiets kleins als een klink behoorlijk effect kan hebben. Zwarte deurklinken kopen kan zo een heel fraaie uitwerking hebben op de ruimtes in je huis.

De combi van deurklink en deurschild

Het gaat ook niet alleen om de zwarte deurklinken kopen maar natuurlijk ook om het deurschild. Die kan kort zijn of lang, uitgerekt of rond (rozet). Het schild vormt een onafgebroken eenheid met de klink en in zwart uitgevoerd ook een mooi geheel met de klink. De schilden of rozetten zijn nodig om het vet van vingers van de deur weg te houden. Maar als vorm zijn ze ook heel aansprekend. En in stemmig zwart uitgevoerd ook nog chique. 

Historische zwarte deurklinken kopen

Er zijn een aantal klassieke deurklinken op de markt die vroeger ook al in zwart werden uitgevoerd. Daartoe behoren historische deurkrukken en ook smaakmakende krukken uit de jaren twintig, de roaring twenties van de art deco. Het was toen ‘in’ om de klinken te verrijken met ebbenhout. Dat is een kostbare houtsoort die qua kleur van nature tegen het zwart aanligt. Nog een klassieker stamt uit de jaren dertig, de klink van bakeliet. Bakeliet was destijds het eerste ‘plastic’ en werd in veel woningen benut voor schakelmateriaal en ook deurklinken. 

Nieuwe strakke stijlen keren ook terug in de deurkrukken

Veel deurklinken zijn als ‘streep’ aanwezig in de deur. Maar moderne deurklinken kunnen ook in bol- of knopvorm pronken. In elk geval zijn de modellen altijd super strak uitgevoerd. Neem nou een kruk in de Duitse bauhaus stijl. Of in een minimalistische stijl waarbij de rechte klinken superdun zijn gehouden. Ga je moderne zwarte deurklinken kopen? Dan kom je waarschijnlijk thuis zonder rozetten of schilden. Die ontbreken bij moderne deurkrukken. Soms wordt het draaipunt van de klink nog wel omgeven door een dunne ring. 

Min of meer zwarte deurklinken kopen

Zwart is geen kleur. Net als wit valt het niet in het kleurenspectrum. Maar dat wil niet zeggen dat er zwart en zwart is. Check het antraciet zwart maar eens met een kritisch oog. Bij de eerste aanblik denk je naar zwart te kijken, alleen is dat niet zo. Goed belicht verschijnt een grijzig aura of een heel donker cyaan. Antraciet is net wat ingetogener qua tint dan het volle zwart. Wie een industriële woonstijl ambieert, weet het verschil tussen gitzwart en vol zwart. Gitzwarte deurkrukken komen iets matter over dan het sterke vol zwart. Ben je weg van een klassiek interieur? Wat te denken dan van zwart in hoogglans. Zwarte deurklinken kopen kan in al die zwarte nuances. Het assortiment is riant.