Eettafels – prachtige ruimte opslokkers

Eigenlijk is een eettafel een behoorlijk aanwezig meubelstuk in een interieur en het staat ook nog eens in het hart van je huis: bijvoorbeeld als eethoek in je woonruimte. Er zijn niet zoveel mensen die het genoegen van een eigen woonkeuken hebben of zelfs een aparte eetkamer eropna kunnen houden. Eettafels bepalen dus de leefruimte waar jij je het meest in bevindt. Ga je nu op zoek naar een nieuwe tafel, dan mag hij niet te groot of te klein zijn voor de ruimte waarin je hem wilt plaatsen. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om de afmetingen van het tafelblad. Het gaat ook om de ‘band’ van stoelen die eromheen komt te staan en die naar achteren geschoven moeten kunnen. En om de loopruimte die achter de weggeschoven stoelen nog over moet blijven. Dat is snel 80 cm aan loopruimte. En dat om de hele tafel heen. Een eethoek slokt letterlijk ruimte op. Dat vergeet je als je je nieuwe droommodel in een showroom of online ziet staan.

Klassieke vormen van eettafels

Dat is dus vooraf goed passen en meten. Maar wat pas en meet je? Want je hebt eerst de hoofdvorm van de tafel dan nodig. Je gaat kiezen tussen verschillende tafelvormen. De oude standaard was de rechthoekige eettafel. Ook de ovale eettafel en de ronde eettafel zijn van die klassiekers. Er zijn er echter meer. Bijvoorbeeld de trend die in 2022 begon: de tonvormige eettafel. Deze is afgeleid van de rechthoekige eettafels. Hij is er gelijk aan behalve bij de hoeken, die zijn afgerond. Vaak hebben deze tafels een HPL-tafelblad.

Alleen voor vrij in de ruimte

De ronde tafel was een tijdje op zolder maar is nu weer helemaal in. Voordelen: past in een kleine ruimte, je loopt er gemakkelijk omheen en eenmaal aan tafel kun je iedereen goed aankijken. Ook rondachtig is de ovale eettafel. Hier geldt: hoe kleiner de diameter van het blad, des te spitser worden de uiteinden. Ook dit model zit erg gezellig. Maar bij rond en ovaal geldt wel dat je de tafels niet tegen de muur aan kan zetten. Dat lijkt voor geen meter.

Grof of geheel glad als eettafels?

Als je iets meer durft en je hebt er de ruimte voor, dan kan een boomstamtafel ook goed werken. Robuustheid en ruwheid haal je ermee in huis want het is gewoon de boom zelf die je naar binnen haalt. Alleen dan als een plankplak, bevestigd op een onderstel. Een feest van noesten, nerven en natuurlijke tekeningen. Als volledige tegenhanger dienen eettafels met HPL-bladen. HPL staat voor High Pressure Laminate. Die tafelbladen zijn dan weer super strak en modern. Waar hout kan werken, doet HPL dat nimmer. Waar hout niet heel krasbestendig is, daar is HPL dat wel.

Het onderstel van eettafels

Er zijn nog meer tafelvormen. Maar wat ook belangrijk is, is het onderstel. Zijn dat de vier simpele hoekpoten? Vandaag de dag zijn er veel nieuwe onderstellen. Die worden bijvoorbeeld spinpoot, u-poot of x-poot genoemd. En die poten zijn lang niet altijd meer van hout. Soms zie je onder een tafelblad de meest curieuze metalen onderstellen verschijnen. Want ook het onderste deel van eettafels mag tegenwoordig gezien worden.

Ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden? Bekijk dan ook zeker Velvet eetkamerstoel.