Een groendak, wat is het precies?

6 groendak

Wist je dat er verschillende soorten dakbedekking bestaan. Zo is een groendak van groendaktotaal een erg goede vervanger voor traditionele dakbekleding, zoals bijvoorbeeld dakpannen of bitumen. Naast dat een daktuin er natuurlijk een stuk sfeervoller uit ziet dan dakpannen, heeft een daktuin erg veel voordelen ten opzichte van gewone dakbedekking. Wist je bijvoorbeeld dat een groendak een geluiddempende en isolerende werking heeft? Dit zijn functies die andere vormen van dakbedekking helaas niet hebben. Maar hier houdt het niet op, want een daktuin draagt ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.

Verschillende soorten groendaken

Er zijn veel verschillende soorten woningen, deze woningen staan allemaal op verschillende plekken. De weersomstandigheden kunnen per gebied en woning sterk veranderen. Daarom is het erg belangrijk om de planten op je dak hier goed op af stemmen. Zo kunnen sommige planten helemaal niet goed tegen de hitte en zullen ze uitdrogen. In deze gevallen is een sedumdak, een daktuin met vetplanten, een goede uitkomst. Ook wind kan een cruciale factor zijn bij het kiezen van de juiste planten. Binnen de planten heb je ook nog verschillende opties, zoals bijvoorbeeld een sedumdak met zonnepanelen. Wanneer je hiervoor kiest kan je naast de voordelen van een daktuin deels zelfvoorzienend leven.

De voordelen van een daktuin

Een groendak heeft veel voordelen voor het milieu. Onderzoek toont aan dat een daktuin zowel regenwater filtert, als fijn stof en CO2 uit de lucht zuivert. Maar een groendak draagt op nog veel meer manieren bij aan een beter leefklimaat. Zo kan het de opwarming van de aarde verminderen. Beton en steen houden de warmte vast, terwijl een daktuin deze warmte geleidelijk weer loslaat. Daarnaast kan een daktuin wateroverlast in steden verminderen, doordat de planten meer water vasthouden. Ten slotte zorgt een groendak voor een betere biodiversiteit en draagt het op deze manier bij aan het behoud en herstel van bedreigde planten en dieren